Bloedanalyse

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

Laboratorium bloedanalyse

Als een van de weinige praktijken in Nederland hebben wij in de praktijk de beschikking over het complete in-house laboratorium van Idexx. Hiermee is het mogelijk om een uitgebreid scala aan bloedtesten te doen zonder dat het bloed hoeft te worden opgestuurd. Binnen 20 tot 40 minuten (afhankelijk van welke test er wordt gedaan) kunnen we een uitslag van het bloedonderzoek hebben. Hierdoor is een versnelde diagnostiek en dus een snellere behandeling van uw dier mogelijk, wat soms net het verschil kan zijn tussen te laat behandelen en levensreddend kunnen optreden. Hieronder staat het hele lab uitgebreid beschreven.

Catalyst

Sinds een aantal jaren gebruiken we de catalyst analyser. Dit is een apparaat om stoffen in het bloed mee te testen die te maken hebben met de werking van organen. Naast een korte bepalingstijd kan dit apparaat meerdere testen gelijktijdig draaien (dus meerdere patienten tegelijk), waardoor de wachttijd op een uitslag nog korter wordt. Komplete testpakketjes kunnen zonder veel handelingen in een keer in het apparaat gestopt worden ! Binnen een half uur kunnen we zo de werking van nieren en lever beoordelen, kunnen we suikerziekte vaststellen en de eiwitbalans in het lichaam bepalen. Ook electrolyten als natrium en kalium kunnen hiermee worden bepaald. Kortom een veelzijdig apparaat die enorm veel door ons wordt gebruikt bij de diagnostiek van allerlei aandoeningen.

Lasercyte

Eén van de andere apparaten die we vaak gebruiken is de Lasercyte. Dit apparaat telt alle verschillende soorten cellen in het bloed en geeft hiermee een beeld van de samenstelling van het bloed. Met deze analyser kunnen we bijvoorbeeld bloedarmoede vaststellen, maar ook bepalen of er sprake is van een ontstekingsbeeld in het bloed. Dit is nog weer uit te splitsen in een acute of een chronische ontsteking. Ook dit apparaat geeft binnen een kwartier een betrouwbare uitslag.

Snapshot

De Snapshot biedt ons de mogelijkheid om in de praktijk binnen 30 minuten tijd een schildklierbepaling, een galzuur meting of een cortisol meting uit te voeren. Voor de diagnostiek van bijvoorbeeld Cushing patienten of de controle op de behandeling van deze patienten is dit een enorme vooruitgang. We kunnen nu veel sneller inspelen op deze ziekte.

 

Ook voor leverziektes wordt de diagnostiek door de galzuurbepaling weer veel sneller en nauwkeuriger. Kortom, ook de snap reader is weer een enorm toegevoegde waarde voor ons als praktijk en voor u als bezorgde eigenaar van een mogelijk ziek dier.

 

Coag Dx

De Coag Dx is een analyse apparaat dat de bloedstolling test. Sommige rassen hebben kans op een aangeboren stollingsstoornis en dat is natuurlijk wel belangrijk om te weten voor je een dier opereert. Een ander belangrijke funktie is het meten van de stolling voordat je onder echo begeleiding grotere biopten gaat nemen van lever of nier. Is de stolling goed, dan kan dit met relatief weinig risico gebeuren. Is de stolling echter niet goed, dan zul je misschien geen biopt moeten of kunnen nemen. Tenslotte is het goed te gebruiken bij verdenkingen op vergiftigingen, bijvoorbeeld met rattengif. De stolling zal dan gestoord verlopen, waardoor de diagnose en behandeling van een vergiftiging beter kan zijn.

Vetstat

De Vetstat is een zogenaamd electrolyten en bloedgas analyse apparaat. Het geeft snelle, nauwkeurige resultaten voor elektrolyten (natrium, kalium en chloor), bloedgassen (zuurstofgehalte bloed, koolstofdioxide), zuur-base balans, geïoniseerd calcium, glucose, anion gap, tCO2 en bicarbonaat.

 

Dit apparaat heeft vooral een grote waarde voor zieke, kritieke en spoedeisende patienten, die bijvoorbeeld een intensief infuusbeleid voorgeschreven krijgen. De samenstelling van een infuusvloeistof kunnen we door deze bepalingen heel precies aanpassen aan de behoeften van het lichaam, waardoor er een beter en sneller herstel op kan treden van de algehele lichaamsfunkties.

 

 

Vetlab Station

Het vetlabstation is het hart van het laboratorium. Alle uitslagen worden hier door de computer bij elkaar gevoegd en uitgeprint. In het programma zit ook nog eens een diagnostische tool, waarmee je de uitslagen en de mogelijke betekenissen hiervan kunt beoordelen. Tevens zorgt dit systeem ervoor dat je de huidige uitslag van een patient kunt vergelijken met vorige uitslagen, waardoor je een zogenaamd trend-beeld kunt krijgen. Een goed overzicht in een grafiek omtrent het verbeteren of verslechteren van bepaalde waardes. En tenslotte is het grote voordeel dat je nooit meer een uitslag kwijt bent. De computer koppelt de uitslag aan de patientenkaart in ons kliniek systeem.

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente