Obesitas begeleiding

SlimFit : Obesitas begeleiding

Eén van de meest onderschatte problemen bij huisdieren zijn de problemen die kunnen ontstaan door overgewicht van hond of kat. Van alle huisdieren die wij bij ons op het spreekuur voorbij zien komen heeft ongeveer de helft een meer of mindere mate van overgewicht. Deze dieren lopen onder andere een verhoogd risico op suikerziekte, hartproblemen, vachtproblemen en kreupelheid door arthrosevorming.

Zodra dit overgewicht problemen kan veroorzaken spreken we van obesitas. In welke categorie een hond of kat valt bepalen we aan de hand van de zogenaamde body condition score, waar u hier een voorbeeld van ziet. Alle dieren in categorie 4 en 5 komen in aanmerking voor ons obesitas begeleidings programma, het SlimFit programma.

Wat doen wij voor uw huisdier in het SlimFit begeleidings programma ? Op het moment dat het u thuis niet lukt om uw dier af te laten vallen kunnen wij u hierin ondersteuning bieden. Wij maken hiervoor gebruik van een specifiek vermageringsdieet, Satiety voeding van de firma Royal Canin. Deze voeding heeft een heel laag energie gehalte maar zorgt ervoor dat uw dier zo min mogelijk hongergevoel heeft. Dat doet de voeding door middel van een brok die uitzet in de maag en daardoor een gevuld gevoel geeft. Daarnaast bevat de voeding een bepaald soort koolhydraat dat heel erg snel wordt opgenomen door de bloedbaan en dan naar de hersenen vervoerd wordt. Hier geeft het een verzadigd gevoel in het verzadigingscentrum in de hersenen. Hierdoor wordt een hongegevoel bij de hond of kat zo goed mogelijk voorkomen. Ondanks de lage energiehoeveelheid is de voeding verder helemaal compleet van samenstelling, er is dus geen risico op tekorten aan vitamines of mineralen. Waaruit bestaat nu onze begeleiding ? Door gebruik te maken van een geavanceerde computerprogramma kunnen we precies berekenen hoeveel voeding uw huisdier nodig heeft in zijn of haar specifieke omstandigheden. Dit advies wordt op maat gemaakt en is afhankelijk van veel factoren. Zo bekijken we het huidige gewicht, het streefgewicht, het ras van de hond of kat, de leeftijd, het bewegingspatroon, de gezondheidstoestand en het wel of niet gecastreerd zijn. Al deze factoren worden mee genomen in de berekening. Uiteindelijk streven we naar een vermagering van 1-3% van het gewicht per week. Een te snelle vermagering is niet gezond, zeker voor katten heeft dit zelfs een verhoogd gezondheidsrisico.

De begeleiding van uw huisdier wordt gedaan door onze voedingsconsulentes. Deze paraveterinairen hebben een aanvullende opleiding gedaan op het gebied van voeding voor hond en kat. Indien u zich aanmeldt voor het SlimFit programma dan maken zij een eerste intake afspraak met u om samen het te volgen programma door te nemen. Uw dier wordt gewogen, bekeken of het gezond heeft en geen medisch probleem voor het overgewicht heeft en vervolgens wordt berekend wat de hoeveelheid voeding moet zijn die uw dier de komende weken mag krijgen. Gelijk wordt er een vervolgafspraak gepland om uw dier na enkele weken opnieuw te wegen. Afhankelijk van het gewichtsverlies wordt er door de voedingsconsulente opnieuw een advies gegeven. Hierbij streven we zoals reeds gezegd naar een vermagering van 1-3% per week. Deze begeleiding gaat net zolang door tot het streefgewicht is bereikt. Maar ook daarna krijgt u van ons adviezen hoe u uw huisdier op het juiste gewicht kunt houden en controleren we jaarlijks met de enting mee of het gewicht correct blijft.

Wat kost dit hele programma u ? Helemaal niets. De begeleiding is volledig kosteloos, de enigste voorwaarde die we stellen is dat u bij ons de Satiety voeding afneemt gedurende het gehele programma.

Geïnteresseerd ? Maak dan een afspraak bij onze voedingsconsulente. Dat kan online via de knop bovenaan de pagina of telefonisch. Wij gaan dan onze uiterste best doen om u zo snel en goed mogelijk te helpen bij het afvallen van uw huisdier.

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente