Gezondheidscheck

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

Gezondheids-check is belangrijk !

Goedkope enting of .... ?

 

De laatste tijd zien we steeds meer partijen op de markt komen die tegen lage tarieven een vaccinatie voor hond of kat aanbieden. Veel tuincentra maar ook dierenspeciaalzaken huren om de zoveel tijd een dierenarts in om een middagje te komen enten. Vervolgens worden er dan in hoog tempo honden en katten gevaccineerd, het boekje ingevuld , afrekenen en u staat weer buiten. Dit is massawerk en geen maatwerk. Het feit dat op deze manier veel honden en katten worden beschermd tegen gevaarlijke ziektes juichen we absoluut toe. Maar wat we een groot gemis vinden is dat het allerbelangrijkste van de enting niet wordt gedaan, en dat is een goede en professionele controle van uw huisdier !

 

Er zijn een aantal redenen waarom we dit zo belangrijk vinden. De eerste reden is het feit dat een dier dat niet gezond is vaak niet gevaccineerd mag worden. Een acuut ziek dier enten brengt nou eenmaal risico's met zich mee. Bij een ziek dier staat de afweer volop onder druk om de infectie te bestrijden. Met een enting wil je de afweer ook stimuleren, de bedoeling van de vaccinatie is tenslotte om weerstand op te bouwen tegen ziektes. Er bestaat dan het risico dat het dier juist zieker wordt in plaats van beschermd ! Bij een gezond dier bestaat dit risico vrijwel niet. Uiteraard kan er een bijwerking van de enting optreden, maar dit risico is heel erg klein. In een onderzoek bij 1,2 miljoen honden bleek dat 0,38% van deze dieren last had van bijwerkingen van een vaccinatie, 99.62% van de honden had in dit onderzoek geen bijwerkingen. Hierbij zijn de meeste bijwerkingen kort en van voorbijgaande aard, zoals een bultje op de plaats van injectie en een dag wat minder vlot en wat minder eten. Sterfte na een vaccinatie komt vrijwel niet voor. Bij de 1,2 miljoen honden bleken er 3 sterfgevallen aanwezig te zijn. Heel erg triest, maar het risico dat een niet gevacineerde hond of kat één van de ziektes oploopt waartegen gevaccineerd kan worden en daaraan sterft is vele malen groter !

 

Een tweede reden waarom we een gezondheidscheck erg belangrijk vinden is dat er bij veel honden en katten die voor een enting komen een beginnend of soms al ernstig probleem wordt gevonden door de dierenarts. Dat varieert van eenvoudige gebitsafwijkingen als tandsteen of tandplaque, een oor- of oogontsteking, tot serieuze problemen als grote tumoren in de buikholte of een forse hartruis door een hartprobleem. Allemaal ziektes die vaak door de eigenaar nog niet zijn opgemerkt. Een voorzichtige schatting is dat we bij ongeveer 10% van de dieren die we vaccineren een probleem tegenkomen ! Veel van deze aandoeningen zijn in een vroeg stadium makkelijk op te lossen, maar in een laat stadium vaak een groot probleem.

 

De derde reden om rustig de tijd te nemen voor een enting is dat u al uw vragen kwijt kunt, zoals over de voeding, leeftijdsproblemen van hond of kat of gedragsproblemen. Ook hier is tijd voor om dit te beantwoorden.

 

Kortom alle reden om de gezondheidscheck te koppelen aan de vaccinatie !

Enten is ook maatwerk, het is echt niet nodig om elk jaar alles te vaccineren. Alleen de entstoffen die noodzakelijk zijn worden gegeven. De ene hond of kat leeft tenslotten in heel andere omstandigheden dan het andere dier. Wij passen ons entadvies hierop aan.

 

Als u nog steeds vindt dat een gezondheidscheck bij de enting niet belangrijk is en de prijs voorop staat laat u uw hond of kat dan alstublieft vaccineren bij een vaccinatie dierenarts. De bescherming tegen enkele hele nare en vaak dodelijke ziektes als parvo, besmettelijke leverziekte of de ziekte van weil bij de hond en niesziekte en katteziekte bij de kat zijn tenslotte heel belangrijk.

Wilt u echter het allerbeste voor uw viervoetige huisgenoot maak dan een afspraak bij ons op de praktijk voor de jaarlijkse gezondheidscontrole, dan enten we uw hond of kat na de gezondheidscontrole op de juiste manier en met de benodigde entstof. Na afloop van het onderzoek krijgt u van ons als service via de mail een kort rapport toegezonden met onze bevindingen en adviezen erin. Zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.

 

 

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente