Het normale gebit van hond en kat

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

Het normale gebit bij hond en kat

Het normale gebit van uw huisdier begint zijn ontwikkeling al voor de geboorte. In de kaken worden de toekomstige tanden en kiezen gevormd, die echter pas na de geboorte doorbreken. Als eerste ontstaat het melkgebit, waarbij de eerste tandjes bij de hond meestal tussen de 2e en 4e levensweek doorbreken, de hoektanden en de eerste kiezen op de 4e-6e week doorkomen en het melkgebit kompleet is op een leeftijd circa 12 weken. Bij de kat gaat dit allemaal wat sneller, hier breken de eerste tandjes ook tussen de 2e en 3e levensweek door, maar de hoektanden zijn er al op de 4e week en het gebit is al kompleet op ongeveer 6 weken leeftijd.

Het melkgebit bestaat bij de hond dan uit 12 tandjes in boven- plus onderkaak, 4 hoektandjes en 12 kiezen. Na het wisselen zijn er nog steeds 12 tanden, 4 hoektanden en maar liefst 26 kiezen !

Het wisselen van het gebit begint bij de hond met de middenste tandjes op een leeftijd van circa 4 maanden, daarna schuift het elke 2 weken een element op, zodat de hoektanden rond de 5 1/2 maand gaan wisselen. Op deze leeftijd is het belangrijk dat u het gebit van uw hond goed controleerd, want er wil nu nog wel eens wat verkeerd gaan. Indien u het niet vertrouwd en denkt dat er dubbele tanden blijven of dat er een scheve stand ontstaat van het gebit, laat dit dan door ons even controleren. Op deze leeftijd kan men vaak nog veel corrigeren, wat op een latere leeftijd veel moeilijker of niet meer lukt.

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente