Resorptieve laesie (FORL) kat

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

FORL bij de kat , een onderschat probleem !

FORL is een afkorting die staat voor Feline Odontoclastische Resorptieve Laesie, een ziekte van de tanden en kiezen van de kat. Vroeger werd dit een tandhalslaesie genoemd. Het is een ziekte die de laatste tijd veel in de belangstelling staat, en die wij in de praktijk bijna wekelijks zien.

 

FORL blijkt een veel voorkomende onderliggende oorzaak te zijn van problemen in de bek van de kat. Dit zijn katten die problemen hebben met het eten. Ze pakken de voeding voorzichtig op, laten het soms weer uit de bek vallen en kauwen vaak eenzijdig. Ook gaan deze dieren minder eten en vermageren hierdoor. De eigenaar komt soms met een van deze specifieke klachten bij ons, maar soms ook met heel vage klachten, de kat is niet zoals normaal van gedrag, sjagerijnig en "doet het niet goed" . Bij inspectie van de tanden en kiezen zien we dan een irritatie van het tandvlees rond de kies of tand. Soms is het zo erg dat het gehele mondslijmvlies en tandvlees enorm opgezet en vuurrood is. Inspektie van de mond laat het dier dit bijna niet toe, omdat het heel pijnlijk is om de deze te openen. Als we dan onder narcose een tand- en kiesinspektie uitvoeren blijken er vaak al meerdere kiezen te zijn die een duidelijke beschadiging hebben op de overgang tandhals naar tandwortel of kieshals naar kieswortel.

Maken we vervolgens met ons tandheelkundig röntgenapparaat ook nog een röntgenfoto van de tanden en kiezen dan is er vaak een dramatisch slecht beeld te zien van de wortels van de elementen. Veel wortels zijn zodanig aangetast dat de gaten erin zitten en sommigen zijn vrijwel geheel of al helemaal opgelost. Zonder röntgenfoto is dit niet te zien, kijk je in de mond dan zie je een rode plek rond de tand, zoals op de foto's hiernaast. Onder het tandvlees ligt dan de grotendeels opgeloste of losgebroken wortel van de tand of kies. Foto's zijn dus altijd noodzakelijk bij een behandeling van dit soort gebitten, anders kun je niet goed inschatten waar nog losse afgebroken wortels liggen die er uitgehaald moeten worden.

De enigste goede behandeling in zo'n geval is dan ook om alle aangetaste elementen en wortels volledig te verwijderen. Op de rontgenfoto is duidelijk te zien dat de wortel van de meest linkse kies aangetast is, en zelfs geen verbinding meer heeft met de kroon van de kies !

 

De behandeling is een enorme klus, aangezien de kaken van de kat erg klein zijn, de wortelpunten enorm vast in de kaak zitten en we dus heel erg moeten oppassen dat er gedurende de behandeling geen kaakfraktuur optreedt. En de wortelrestanten moeten eruit gehald worden, omdat anders het probleem en de pijn aanwezig blijft ! Afhankelijk van het aantal aangetaste elementen doen we dit in één of in twee sessies. Voor de kat een hele ingrijpende behandeling, maar ze knappen er enorm van op ! De pijnlijkheid van de aangetaste elementen is weg, het slijmvlies wordt weer normaal van vorm en kleur en de dieren hebben geen pijn meer, waardoor ze vaak veel vriendelijker worden, veel beter eten gaan en weer in gewicht aankomen. En zelfs zonder een enkele kies eten ze nog steeds de brokjes goed op.

Op deze tekeningen van Royal Canin is weergegeven hoe de hals van een kies wordt aangetast.

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente