Konijnen RHD type II

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

Inleiding

 

Zoals u misschien al vernomen heeft in de media, is er een nieuwe konijnenziekte gesignaleerd in Nederland. Het gaat om een nieuwe variant (type II) van een bekend konijnenvirus (RHD= Rabbit Haemorrhagic Disease) dat veel sterfte onder wilde en tamme konijnen veroorzaakt. Deze brief is bedoeld om u voor te lichten over deze ziekte en wat u kunt doen om ziekte bij uw konijn(en) te voorkomen.

 

Bij deze nieuwe konijnenziekte RHD type 2 is het ziektebeeld is erg acuut. Het leidt veelal binnen 24-48 uur tot sterfte van het konijn, soms voorafgaande door benauwdheid en optreden van bloedingen, maar heel vaak is er sprake van acute sterfte zonder uitwendig zichtbare ziekteverschijnselen. Bij RHD type I ligt het sterftepercentage > 80% bij het nieuwe type II ligt dit iets lager en kan er een chronische vorm van deze ziekte ontstaan. Hierdoor is de kans op besmetting met dit virus groter. Net als bij RHD type I is er geen behandeling mogelijk. Er is wel een entstof verkrijgbaar tegen RHD type I en II.

Vaccin ?

Er is een geregistreerd vaccin in Nederland beschikbaar dat werkt tegen het type II virus. Soms heeft dit echter een aantal vervelende bijwerkingen. De konijnen kunnen op de plek van de vaccinatie een knobbetje ontwikkelen die irriterend kan werken. Deze verdwijnt vanzelf na enkele weken. Tevens kan het dier een dag wat ziek worden en minder tot niet willen eten. Dit mag uiteraard niet te lang duren, dan moet u opnieuw met het konijntje langs komen. De enting moet bij jonge konijnen van 30 dagen oud tot 10 weken oud na 6 weken herhaald worden, waardoor het even duurt voor er een goede bescherming is. Daarna moet de entstof (bij alle leeftijden) elke 6 maanden toegediend worden. Er zijn geen goede alternatieve entstoffen op de markt met minder bijwerkingen. Voorlopig is dit de enigste manier om uw konijn goed te beschermen tegen RHD type 2.

Wat kunt u verder doen ?

RHD verspreid zich via direct contact tussen konijnen, maar ook via urine, uitwerpselen, water, voedsel en door stekende insecten. Een konijn dat nooit buiten komt, kan dus ook besmet worden !

 

De faculteit Diergeneeskunde adviseert de volgende maatregelen om verspreiding te beperken:

·Ruimtes waar mogelijke besmette konijnen zijn geweest dienen grondig gereinigd te worden met water en zeep en daarna gedesinfecteerd te worden.

·Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn. Kijk ook uit met het voeren van hooi of kuilvoer waarvan u vermoedt dat wilde konijnen er bij kunnen zijn gekomen.

·Voorkom direct contact van uw konijn met konijnen uit het wild. U kunt overwegen de konijnen tijdelijk binnen te huisvesten.

·Goede handhygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken; was uw handen extra goed met water en zeep vóór en na het voeren en verzorgen van uw konijn.

·Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden. Konijnen binnenshuis: wissel van schoeisel bij het naar binnen gaan. Konijnen buiten, bv in ren in de tuin? Dan kunt u daar het beste andere schoenen dragen dan dat u op straat draagt.

·Goede insectenbestrijding ivm stekende insecten.

·Laat bij acute sterfte sectie uitvoeren.

·Treft u dode wilde konijnen aan? Meldt deze dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) via hun website www.dwhc.nl/report.html

 

In de kliniek:

·Wij proberen de konijnen gescheiden van elkaar te plannen, zodat er in de kliniek geen contact tussen de konijnen mogelijk is. In de spreekkamers wordt de benodigde hygiëne strikt in acht genomen.

·Meldingen van dode tamme konijnen geven wij door aan de faculteit diergeneeskunde aan het VPDC (website www.uu.nl/onderzoek/veterinair-pathologisch-diagnostisch-centrum )

 

Feiten

  • RHD type II virus is in veel gevallen dodelijk voor het konijn
  • Er is op dit moment een in Nederland geregistreerde entstof te verkrijgen ; Eravac ®
  • Preventieve maatregelen zijn belangrijk

 

Konijnenziekte RHD type II

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente