Ontwormen

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

Ontwormen is belangrijk !

Net als preventief vaccineren tegen dodelijke virussen, is 4 keer per jaar ontwormen ook noodzakelijk, maar waarom eigenlijk?

Veel mensen denken dat het pas nodig is een dier te ontwormen, wanneer je wormen in de ontlasting ziet of wanneer een dier wormen braakt. Dit gebeurt alleen pas op het moment dat het dier een enorme besmetting doormaakt met wormen. Op dat moment hebben de wormen al heel veel schade gemaakt in het maag darm stelsel en bestaat de kans dat uw dier ernstig ziek wordt.

 

Heel veel dieren hebben wormen, zonder dat je deze in de ontlasting ziet. Hoe kan dit?

Dit komt doordat alleen de volwassen wormen met het blote oog zichtbaar zijn. Voordat deze in de ontlasting zichtbaar zijn, hebben zij al veel langer eitjes geproduceerd. Deze eitjes kun je alleen onder een microscoop zien.

 

Hoe krijgt mijn dier wormen?

Dieren met een worminfectie scheiden dus eitjes uit via de ontlasting. Honden die uitgelaten worden snuffelen buiten en krijgen op deze manier de eitjes aan hun snuit, door over de snuit te likken komen de eitjes in het maagdarmkanaal, waar ze uitgroeien tot volwassen wormen. Bij katten gaat dit eigenlijk op dezelfde manier.

Daarnaast wordt lintworm overgedragen via vlooien. Dus heeft uw dier vlooien gehad, dan is de kans groot dat hij/zij ook besmet is met lintwormen.

Als laatste kunnen pups besmet worden via de baarmoeder en het drinken van moedermelk.

 

Kan ik wormen krijgen door mijn huisdier?

 

Ja dat kan! Met name kinderen zijn hier gevoelig voor. Als de hond of kat besmet is met wormen en dus eitjes uitscheidt en vervolgens zijn vacht verzorgd en likt, komen de eitjes in de vacht terecht. Door het dier te aaien komen de eitjes op de handen terecht. Wanneer vervolgens de handen niet gewassen worden, dan kunnen door iets te eten of aan de handen te likken de eitjes in het maagdarmkanaal van uw kind komen. Daarnaast is het mogelijk dat kinderen besmet worden door te spelen in een zandbak waar een kat in gepoept heeft.

 

Wat kan ik er aan doen?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het voldoende is om een dier 4x per jaar te ontwormen om geen klachten te krijgen.

 

Mijn kat is niet te pillen, hoe moet ik dan ontwormen?

Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale pipetjes die je toe kunt dienen op de huid van de kat. Dus lukt het niet een pil toe te dienen, dan kun je op deze manier toch heel gemakkelijk ontwormen.

 

De ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) is de organisatie cq adviesraad op het gebied van parasitaire infecties in Europa. Op hun website staat uitgebreide informatie over de ziektes en de risico's voor mens en dier van parasitaire infecties, waaronder de worminfecties. Op de link hierboven kunt u een pdf bestand openen waarin in het Nederlands heel uitgebreid alles over worminfecties wordt verteld.

Lintwormcyclus bij de hond

Spoelworm cyclus en leefgebied

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente