Leishmania

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

Op reis met hond of kat .... en dan ?

Leishmania

Leishmania is een buitenlandziekte die we helaas geregeld bij ons in de kliniek tegenkomen. Het is een chronische aandoening ten gevolge van een parasiet die voornamelijk huidproblemen, nagelaantasting, vermageren en sloomheid veroorzaakt. De ziekte is redelijk onder controle te houden door levenslang medicatie te geven, maar uiteindelijk overlijden de meeste dieren aan deze aandoening. Na besmetting kan het soms wel 7 jaar duren voordat er ziekteverschijnselen ontstaan.

De parasiet wordt overgebracht door de zandvlieg, een klein mugje van 2-3 mm groot. De activiteit van deze vlieg is het grootst gedurende de schemering. De zandvlieg komt in de zuidelijke landen voor. Heel veel honden in deze landen zijn besmet met Leishmania. Ook tegen Leishmania bestaat een vaccinatie ; Canileish. Dit vaccin moet drie maal gegeven worden met een tussentijd van drie weken en daarna jaarlijks te worden herhaald. De bescherming start vanaf 4 weken na de eerste injectie. Het mag vanaf een leeftijd van 6 maanden worden toegediend.

Preventief kunt u uw hond het beste bepaalde middelen tegen de zandvlieg geven als u op vakantie naar het zuiden gaat. Hiervoor kunt u gebruik maken van een band (Scalibor) of pipetten Advantix te gebruiken. Deze houden de zandvlieg op afstand. Houdt in de schemering uw hond binnen, om het risico op een steek van de zandvlieg te verkleinen.

De zandvlieg, overbrenger van Leishmania

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente