Basiskennis

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

Basiskennis suikerziekte

Suikerziekte is een storing in het lichaam waarbij er in de alvleesklier te weinig van het hormoon insuline wordt gemaakt. Deze insuline is nodig voor het opnemen van suiker uit de bloedbaan naar de lichaamscellen. Door een tekort aan insuline (suikerziekte dus) kan er geen suiker meer worden opgenomen in de cellen van het lichaam. Gevolg is dat er in de bloedbaan veel te veel suiker zit, dat allerlei problemen veroorzaakt.

 

Wat kunnen we nu voor symptomen zien bij een hond of kat met suikerziekte ?

  • veel drinken
  • veel plassen
  • eerst dikker worden, in een latere fase van de ziekte juist vermageren
  • slomerz
  • veel slapen
  • vachtveranderingen
  • staar in de ogen

 

Als u bij ons op de praktijk komt met een hond of kat dat verdacht is van suikerziekte dan gaan we een aantal onderzoeken doen. Allereerst een uitgebreid vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Daarna nemen we een beetje bloed af. Mocht uw hond of kat veel drinken dan vragen we u bij het maken van de afspraak al of u wat urine mee wilt nemen. Zowel urine als bloed worden dan in ons eigen laboratorium onderzocht. Binnen een half uur weten we of uw dier een te hoog bloedsuikergehalte heeft en of er nog andere problemen in het lichaam zijn ontstaan ten gevolge van de ziekte.

U moet dan denken aan nierproblemen, leverproblemen, te hoge bloeddruk of oogproblemen. Daarnaast moeten we uitsluiten of er geen andere ziekte aanwezig is die de suikerziekte veroorzaakt. Zo komt er bij de hond geregeld een aandoening voor die de ziekte van Cushing heet en bij de kat een ziekte die acromegalie heet. Beide gaan uit van de hypofyse in de hersenen. Ook medicijnen als prednison of de poezenpil kunnen suikerziekte ten gevolge hebben. Pas als we dit allemaal uitgezocht hebben en we zeker weten dat het echte suikerziekte is kunnen we voor u een zo optimaal mogelijk behandelingsplan gaan opstellen. Uiteraard is dit behandelplan afhankelijk van de gevonden afwijkingen, maar ook van uw persoonlijke thuissituatie.

 

De behandeling zal altijd bestaan uit het spuiten van insuline, wat onze diabetes consulentes u gaan leren. De hoeveelheid toe te dienen insuline wordt door ons bepaald door geregeld de suikerwaardes te testen. Afhankelijk van de uitslag kan de hoeveelheid insuline indien nodig worden aangepast. Daarnaast kijken we welke voeding het beste is voor uw hond of kat, of er nog een bloeddrukverlager moet worden gegeven en of er misschien nog een aanvullende therapie voor nier- of leverproblemen moet worden gegeven. In de meeste gevallen lukt het om binnen enkele weken een stabiele goed gecorrigeerde situatie te krijgen, waarbij uw hond of kat zich weer helemaal de oude zal voelen.

 

Wanneer de hond of kat in een stabiele situatie is dan houden we uiteraard geregeld een vinger aan de pols. Afhankelijk van de stabiliteit krijgt u om de zoveel maanden een oproep van ons voor een diabetes controle. We doen dan wederom een uitgebreid lichamelijk onderzoek en bekijken de huidige bloedwaardes en bloeddruk. Afhankelijk van de uitslag passen we de behandeling aan. Hiermee voorkomen we dat er problemen ontstaan en blijft de ingestelde behandeling zo optimaal mogelijk. Er kan tenslotte altijd wat veranderen in het lichaam van een dier of in zijn omgeving en dat kan van invloed zijn op de hoeveelheid insuline die u moet geven. Samen met u streven we naar een zo goed mogelijke gezondheid van uw maatje.

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente