Behandeling hond

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

 

Behandeling

De behandeling van suikerziekte bij de hond bestaat in grote lijnen uit de volgende stappen :

 

  • aanpassen van de voeding, zodra dit goed gaat kan begonnen worden met spuiten
  • 2x daags spuiten van insuline, liefst direct na het geven van de voeding
  • aanpassen van het leefpatroon van de hond, de hoeveelheid beweging moet per dag constant zijn. Gaat u in het weekend een heel eind aan het strand lopen en rent de hond veel, dan zal hij veel suikers verbruiken, waardoor het risico op een tekort aan suiker in de bloedbaan (een hypoglycaemie of hypo) toeneemt.

 

Complicaties

Helaas zijn er ook bij een goed ingestelde behandeling van suikerziekte enkele risico's waarvan u op de hoogte moet zijn. Hieronder staat een korte opsomming van de meest voorkomende problemen :

 

Hypoglycemie of hypo

Hierbij is de bloedglucosespiegel te laag. Het lichaam zal hierdoor stresshormonen aanmaken: uw hond zal zenuwachtig worden, onrustig gedrag vertonen, mogelijk een beetje trillen en uw hond zal op zoek gaan naar eten. Als de situatie verergerd dan kan er een dronkemansgang (slingerend lopen) optreden en de hond zal geregeld omvallen. Wordt er niet ingegrepen dan zal het dier in een coma raken en in het ernstigste geval overlijden. Mochten deze symptomen optreden dan is het van belang dat u uw hond direct te eten geeft of druivensuiker ingeeft. Lukt dit niet meer neem dan direct contact op met een dierenarts.

 

Somogyi effect

Als het suikergehalte chronisch laag wordt doordat er elke dag iets teveel insuline wordt gegeven, dan gaat het lichaam zelf suikers aanmaken. Het suikergehalte in het bloed stijgt waardoor het bij een bloedonderzoek lijkt of uw hond te weinig insuline krijgt. Dit is dan niet waar. Uw hond krijgt te veel insuline. Als u de insuline dosering dan maar verder blijft verhogen, kan uw hond overlijden. In zo'n geval maken we gebruik van een dagcurve om dit probleem aan te tonen en op te lossen. Ga dus nooit zelfstandig zonder overleg met ons de dosering aanpassen.

Ketoacidose

Als uw hond geen of te weinig insuline krijgt, blijft het suikergehalte gevaarlijk hoog. Op een gegeven moment kan uw hond dan instorten. We noemen deze toestand een ketoacidose. Deze situatie is levensbedreigend. Uw hond moet zo snel mogelijk worden opgenomen voor infuus en kaliumcorrectie. Pas als het kaliumgehalte goed is, mag uw hond insuline krijgen toegediend.

 

Gelukkig zien we door een goede begeleiding en voorlichting van de eigenaar deze complicaties heel weinig optreden, maar het blijft belangrijk om hier goed op te letten.

 

Behandeling suikerziekte hond

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente