Behandeling kat

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

 

Behandeling

De behandeling van suikerziekte bij de kat bestaat in grote lijnen uit de volgende stappen :

 

  • indien de kat gewend is om de hele dag door te eten dan kan dit zo blijven. Eet de kat in maaltijden dan moet u dit zo aanpassen dat er 2x daags gevoerd wordt. Het instellen van de hoeveelheid is bij porties voeren makkelijker dan bij de hele dag door voeren.
  • 2x daags spuiten van insuline, liefst direct na het geven van de maaltijd.
  • uw kat moet als hij buiten komt wel elke ochtend en avond aanwezig zijn om insuline toe te dienen. Is het een dier dat veel zwerft en ook geregeld een nacht of dag wegblijft dan is een goede behandeling niet mogelijk.

 

 

Complicaties

Helaas zijn er ook bij een goed ingestelde behandeling van suikerziekte enkele risico's waarvan u op de hoogte moet zijn. Hieronder staat een korte opsomming van de meest voorkomende problemen :

 

Hypoglycemie of hypo

Hierbij is de bloedglucosespiegel te laag. Het lichaam zal hierdoor stresshormonen aanmaken: uw kat zal zenuwachtig worden, onrustig gedrag vertonen, mogelijk een beetje trillen en zal op zoek gaan naar eten. Als de situatie verergerd dan kan er een dronkemansgang (slingerend lopen) optreden en de kat zal niet goed meer kunnen springen en geregeld omvallen. Wordt er niet ingegrepen dan zal het dier in een coma raken en in het ergste geval overlijden. Mochten deze symptomen optreden dan is het van belang dat u uw kat direct te eten geeft of druivensuiker ingeeft. Lukt dit niet meer neem dan direct contact op met een dierenarts.

 

Somogyi effect

Als het suikergehalte chronisch laag wordt doordat er elke dag iets teveel insuline wordt gegeven, dan gaat het lichaam zelf suikers aanmaken. Het suikergehalte in het bloed stijgt waardoor het bij een bloedonderzoek lijkt of uw kat te weinig insuline krijgt. Dit is dan niet waar. Uw kat krijgt te veel insuline. Als u de insuline dosering dan maar verder blijft verhogen, kan uw kat overlijden. In zo'n geval maken we gebruik van een dagcurve om dit probleem aan te tonen en op te lossen. Ga dus nooit zelfstandig zonder overleg met ons de dosering aanpassen.

Ketoacidose

Als uw kat geen of te weinig insuline krijgt, blijft het suikergehalte gevaarlijk hoog. Op een gegeven moment kan uw kat dan instorten. We noemen deze toestand een ketoacidose. Deze situatie is levensbedreigend. Uw kat moet zo snel mogelijk worden opgenomen voor infuus en kaliumcorrectie. Pas als het kaliumgehalte goed is, mag uw kat insuline krijgen toegediend.

 

Gelukkig zien we door een goede begeleiding en voorlichting van de eigenaar deze complicaties heel weinig optreden, maar het blijft belangrijk om hier goed op te letten.

Behandeling suikerziekte kat

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente