Moet ik elk jaar enten

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

Moet ik elk jaar enten ?

Omdat niet voor elke entstof een titerbepaling mogelijk is (zie pagina wat is titeren) zult u uw hond of kat nog steeds jaarlijks moeten laten vaccineren. Bij de hond moet u de ziekte van Weil (leptospirose) en kennelhoest jaarlijks laten herhalen. Bij de kat geldt dit voor de niesziekte. De werkzaamheid van deze entstoffen is gegarandeerd voor een jaar. Langer is helaas nog steeds niet mogelijk.

De andere ziektes waarvoor gevaccineerd worden zullen afhankelijk van de uitslag van de titerbepaling wel of niet herhaald moeten worden.

Rabiës (hondsdolheid) is bij de hond en de kat maximaal 3 jaar geldig. Daarna moet deze in verband met wettelijke eisen binnen Europa altijd herhaald worden.

 

Enten blijft zowiezo heel erg belangrijk, onafhankelijk van het hele titeren verhaal. We zien helaas nog steeds meerdere keren per jaar een hondje binnenkomen met parvo of leptospirose die dan een intensieve behandeling in de opname op de intensive care nodig heeft. En een groot deel hiervan gaat ondanks de intensieve behandeling dood of houdt levenslang een handicap over. Hetzelfde verhaal geldt voor niesziekte bij de kat, wekelijks zien we nog katten met dit probleem op de praktijk. Dus voor ons als dierenartsen staat boven alle twijfel verheven dat enten essentieel is. Helaas denken veel huisdier eigenaren daar anders over, we horen dagelijks eigenaren bijna trots de kreet slaken dat "mijn hond of kat nog nooit gevaccineerd is en nog nooit ziek is geweest". Dat kan, maar de ellende is dat als je dier met één van deze ziektes in contact komt de gevolgen dan ook direct heel erg ernstig zijn. Alle eigenaren waarvan hun dier met deze ziekte in de praktijk komen zeggen stuk voor stuk ook dat ze enorme spijt hebben dat ze zo onachtzaam zijn geweest om hun hond of kat niet te laten enten. Hiermee had heel veel ellende en verdriet voorkomen kunnen worden.

Als je als reden hebt om niet te enten dat je je dier toch zo min mogelijk wilt belasten met allerlei stoffen en toch beschermd wilt houden dan is titeren hier nu een prima uitkomst voor. Is er puur een financiële reden dan ben je gewoonweg dom bezig.

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente