Vaccinatie ziekte van Lyme

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

Inleiding

 

Sinds enige maanden is er een nieuw vaccin op de markt tegen de ziekte van Lyme, ook wel Lyme-borreliose genoemd. Deze enting is er uitsluitend voor de hond en mag vanaf 12 weken leeftijd worden gegeven. De enting moet de eerste keer na 3 weken herhaald worden en kan daarna jaarlijks worden gegeven.

 

Veiligheid :

 

Het toegediende vaccin wordt zeer goed verdragen. Zelfs in een dubbele dosering werden er in een uitgebreid onderzoek door de firma Merial geen systemische bijwerkingen van de entstof gezien. Wel werden er soms voorbijgaande lokale reacties waargenomen zoals zwelling in de huid op de plek van de injectie. Na enkele dagen trekt deze zwelling echter vanzelf weer weg.

Hoe werkt de enting ?

De enting tegen de ziekte van Lyme heeft een unieke werking. In het lichaam van de hond worden antilichamen (afweerstoffen) aangemaakt tegen de verwekker van de ziekte. Wanneer de teek zich gaat voeden met bloed van zijn gastheer neemt hij hierdoor deze antilichamen op. Deze antilichamen binden zich dan aan de borrelia-bacterie in de darm van de teek waardoor deze bacteriën zich niet meer naar de speekselklieren van de teek kunnen verplaatsen. Hierdoor kunnen ze de hond niet meer besmetten. De enting doet dus niets aan de teek ! Deze zult u nog steeds apart moeten bestrijden. U voorkomt echter wel besmetting met deze gevaalijke ziekte.

Vaccin tegen de ziekte van Lyme

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente