Vuurwerkangst

Dierenkliniek Twente

één team, één missie :

" Wij geloven dat wij door onze liefde en zorg voor dieren een enorme bijdrage leveren

aan het geluk en welzijn van mens en dier "

Hulp bij vuurwerkangst

 

De feestdagen staan weer voor de deur. Een gezellige periode voor ons, maar helaas niet voor sommige van onze huisdieren. Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Maar ook onze konijnen, andere knaagdieren en vogels kunnen er bang voor zijn.

 

Lange termijn aanpak:

 

De beste aanpak van vuurwerkangst is de lange termijn aanpak waarbij het doel is de vuurwerkangst echt op te lossen. Hierbij moet er ruim van te voren worden getraind op geluiden. Er bestaan speciale CD’s met vuurwerkgeluiden. Deze zijn verkrijgbaar in onze dierenkliniek

 

Trainingstechniek:

Het doel van de training is om de negatieve ervaring die uw hond of kat nu heeft met vuurwerkgeluiden om te zetten naar een niet-negatieve of zelfs positieve ervaring. Deze trainingstechniek heet progressieve desensitisatie en counter conditioning. Door het vuurwerkgeluid geleidelijk toe te dienen aan uw hond of kat kan deze van zijn of haar angst voor deze geluiden afkomen. U kunt beginnen met het zacht afspelen van de CD, bijvoorbeeld tijdens het eten of spelen. Indien uw huisdier niet angstig op het geluid reageert, kan het worden beloond met bijvoorbeeld een extra leuk speeltje of wat lekkers. Vervolgens kan het geluid iets harder worden gezet, enzovoorts. Werkt het geluid van de CD onvoldoende, dan kan buiten worden getraind met behulp van klappertjes uit de speelgoedwinkel. Het is belangrijk dat alles in het begin niet te hard klinkt. Indien uw huisdier angstig reageert op de geluiden, dan moet u een stapje terug doen (cd zachter zetten of klappertjes van een grotere afstand laten horen). Afhankelijk van uw huisdier kan deze training een paar weken in beslag nemen.

Bij een van zichzelf al wat angstiger dier kan deze training eventueel ondersteund worden met het medicijn Adaptil®. Het effect van adaptil® is al na 2-4 uur te verwachten en hiermee kan dus op elk gewenst moment begonnen worden. De medicatie is ook zeer geschikt om gedurende langere tijd te gebruiken.

 

Korte termijn aanpak:

 

Indien er niet ruim van te voren gestart is met het aanpakken van de vuurwerkangst, kan gekozen

worden voor de behandeling van korte termijn angst. Hiervoor kan het middel alprazolam worden gebruikt. Dit is angstremmend medicatie die voor een aantal dagen kan worden gebruikt. Het remt de angst bij dieren, het is in principe geen versuffend middel.

Het middel moet ongeveer 2-3 uur voordat het vuurwerk losbarst, ingegeven worden. Indien er in uw omgeving al eerder dan om middernacht op 31 december wordt geknald, dan is het advies om de dag ervoor al beginnen met de medicatie en indien gewenst kunt u doorgaan tot op 1 januari (dus 3 dagen lang).

 

Er zijn een aantal randvoorwaarden aan het gebruik van bovenstaande medicijnen. Het dier mag bijvoorbeeld niks aan zijn nieren of lever mankeren, geen verhoogde oogboldruk hebben (glaucoom) en niet drachtig zijn of zogen. Bij dikke dieren, vooral katten, moet men extra voorzichtig zijn met de dosering. Voor dieren met angstagressie zijn deze middelen geen goede keuze, want doordat de angst verminderd wordt, bestaat de kans dat het dier meer agressie gaat vertonen.

Geef nooit een hogere dosering dan uw dierenarts aangeeft en maak de tijd tussen twee toedieningen nooit korter dan voorgeschreven, dit kan gevaarlijk zijn.

De werking van het medicijn kan voor elk individu anders zijn; bij het ene dier zal een hogere en frequentere dosering nodig zijn dan bij het andere dier. Uw dierenarts zal dit met u bespreken. Het effect van de werking moet beoordeeld worden op de mate van angst remming en niet op de mate van versuffing.

Een heel enkele keer komt het voor dat een dier in plaats van rustiger, meer opgewonden wordt na het geven van dergelijke medicijnen.

Stress-reducerende hulpmiddelen :

 

Bij zowel de lange als de korte termijn aanpak kunnen stress-reducerende hulpmiddelen gebruikt worden. Ook indien u geen medicatie wenst te gebruiken of de angst mild lijkt te zijn, kunnen deze hulpmiddelen worden ingezet.

 

Feromonen therapie: feromonen zijn geurstoffen met een kalmerend een geruststellende werking. De werking is wetenschappelijk aangetoond en er zijn geen bijwerkingen bekend. Feromonen voor de kat zijn verkrijgbaar in een verdamper voor in huis (Feliway®), voor de hond ook in een halsband (D.A.P® Halsband).

 

Voedingssupplementen: er zijn ook voedingssupplementen met een wetenschappelijk aangetoonde stressreducerende werking. Het preparaat Adaptil® bevat een combinatie van natuurlijke aminozuren, GABA en vitamine B-complex wat de afgifte van rustgevende signaalstoffen in de hersenen stimulereert. U kunt de smakelijke middelen als beloning geven of door het voer heen.

 

Voedingssupplementen: Telizen® voor kat en hond. Hierin zit stof L-theanine uit de theeplant die zorgt voor ontspanning. Het zwakt de reactie door abnormale angst af, werkt rustgevend en verhoogt de leercapaciteit.

 

Deze hulpmiddelen zijn in onze dierenkliniek verkrijgbaar.

 

Speciale voeding : Ook is er tegenwoordig speciale voeding op de markt die rustgevende stoffen bevatten. Deze voeding is beschikbaar voor zowel hond als kat. Wij hebben zeer goede ervaringen met het Calm Dieet van Royal Canin. Deze voeding kunt u al langere tijd voor de stressperiode gaan voeren. Voor hele nerveuze dieren is het ook mogelijk om ze permanent op dit soort voeding te zetten.

 

Tips en trucs

 • Laat uw hond oudejaarsdag op een rustige plek extra lang uit zodat hij 's avonds lekker moe is
 • Hou de kat de hele dag binnen, sluit het katteluik !
 • Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al vroeg in de middag mee, bv door een lekker bot, kauwstaaf of spelletjes
 • Sluit de gordijnen
 • Zet de radio of tv aan (programma zonder harde geluiden en om middernacht zonder vuurwerkgeluid !)
 • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken waar het zich veilig voelt en maak hier een soort holletje waar zo min mogelijk prikkels binnen komen
 • Blijf zelf zoveel mogelijk rustig
 • Beloon het dier bij gewenst gedrag (dus geen angstgedrag) met iets voer, spel of aandacht.
 • Dek de kooi van konijnen, cavia's etc. af, geef ze wat extra hooi om in te schuilen of als afleiding
 • Pas op met kaarsen, zwiepende staarten gooien deze gauw om !
 • Laat geen hapjes en zeker geen chocola onbewaakt op tafel achter. Chocola is gevaarlijk voor honden !
 • Zorg dat u zelf thuis bent zodat uw hond of kat bij u kan liggen. Zo bent u de "veilige plek".

Copyright © J.Dolfing, Dierenkliniek Twente